Nemcsak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek! A narancshéjban található egyik hatóanyag ugyanis rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet. Ha szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele!
Érdekességek a narancsról
A narancs Kínából származik, de Nagy Sándor hódító hadjáratai során már az ókori görögök is találkozhattak korabeli fanyar változataival. Évszázadokkal később jutott csak el Európába, ahol az első időkben igazi ritkaságnak számított: csak kivételes ajándékként lepték meg egymást vele az előkelők! A Mediciek címerpajzsát például öt narancs díszíti. Az első édes változatok a tizenhetedik században jutottak el Indiából Európába. Igen hamar népszerűek lettek, a színházakban frissítőként osztogatták.
A többi citrusféléhez hasonlóan a narancs héja is illóolajokban gazdag, amelyeket a konyhaművészet és az illatszeripar mellett az évezredes múltra tekintő aromaterápia is hasznosít. Az eredeti légillatosító labdacsok szegfűszeggel megtűzdelt narancsok voltak. Virágaik különleges illatát a belőlük készített narancsvirágvíz őrzi. A bergamott narancs illóolajának köszönheti az Earl Grey tea különleges aromáját.